Vrei să lucrezi într-o agenție de turism? Ai de gând să îți deschizi propria ta firma sau agenția ta de turism? Ce competențe profesionale trebuie să îndeplinească o persoană care lucrează în domeniul turismului?
La aceste întrebări a răspuns doamna Mihaela Gheorghiță, managerul Agenției de Turism Alfa Travel.
Întâlnirea s-a desfășurat online în cadrul activităților Centrului Integrat pentru Parteneriate Inovative în Ocupare (CIPIO), în cadrul proiectului ASCED – ANGAJARE SUSTENABILĂ ȘI COMPETITIVITATE PENTRU STUDENȚII DIN DOMENIUL ECONOMIC ȘI DREPT, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, SMIS 2014+:130352 Nr. POCU /626/6/13/130352.
Mihaela Gheorghiță le-a transmis tinerilor cât de importantă este echipa de lucru, nu doar într-o agenție de turism, ci la oricare alt loc de muncă. „O firmă este puternică prin oamenii săi, prin echipa ei. Trebuie să ai lângă tine oamenii pe care ți-i dorești. Membrii echipei tale trebuie să îndeplinească mai multe calități și cerințe specifice domeniului tău de ocupație”. Mai mult, Mihaela Gheorghiță i-a sfătuit pe studenți să nu sară etapele dezvoltării lor educaționale și profesionale și să încerce să acumuleze cât mai multă experiență. „Am fost și eu în postura voastră, de viitor absolvent care își caută un loc de muncă. Dar până la stadiul de antreprenor am fost angajat. Unii dintre voi vor dori să își deschidă propriile afaceri. Ideea nu este rea, dar sfatul meu personal este să încercați să fiți angajați mai întâi. În momentul în care veți fi angajați veți învăța foarte multe lucruri din activitatea unei firmei și veți face greșeli pe banii angajatorilor și nu pe cei personali. E bine să căpătați experiență la posibile locuri de muncă, să faceți voluntariat, să fiți parte din anumite activități și proiecte care pot aduce un plus de valoare pentru dezvoltarea voastră profesională”.
Totodată, Mihaela Gheorghiță a menționat și câteva apecte de care tinerii ar trebuie să țină cont atunci când doresc să își facă CV-ul și/sau să se prezinte la un interviu în vederea angajării:
- În aparență e simplu să îți faci un CV, dar sunt câteva aspecte esențiale de la bun început : încercați să scrieți corect românește, atenție foarte mare la gramatica limbii române. Dacă ai scris agramat e posibil nici să nu ajungă CV-ul tău la angajator.
2. Atenție la redactare și la tehnoredactare, nu sunt permise litere lipsa, cuvinte fără legătura cu întreaga frază.
3. Atenție la ce scrieți la abilitățile și competențele voastre, mai ales în legătură cu job-ul vizat.
4. Încercați să nu exagerați cu ceea ce știți să faceți, dacă nu puteți dovedi acele lucruri.
5. Încercați să folosiți un limbaj adecvat în CV, politicos.
Discuţia a fost interactivă, studenţii specializării DREPT, ECONOMIE, ȘTIINȚE POLITICE au formulat întrebări de interes pentru viitoarea lor carieră, oportunităţile oferite şi condiţiile pe care aceştia trebuie să le indeplinească.
Întâlnirea a fost moderată de Tompea Ancuța Daniela, coordonator CIPIO, proiect ASCED – ANGAJARE SUSTENABILĂ ȘI COMPETITIVITATE PENTRU STUDENȚII DIN DOMENIUL ECONOMIC ȘI DREPT, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, SMIS 2014+:130352 Nr. POCU /626/6/13/130352.