În data de 15 decembrie 2021, un grup de studenți și masteranzi de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, specializările Drept și Științe Politice, au efectuat, în cadrul proiectului ASCED -Angajare sustenabilă și competitivitate pentru studenții din domeniul economic şi drept , o vizită de studii în Regiunea de Nord-Est, la Bacău.

Prima vizită s-a făcut la Centrul Rezidențial și de Zi „Izvorul Tămăduirii” unde studenții au fost întâmpinați de doamna Maria-Livioara Cojoc, managerul centrului și de coordonatorul și directorul de programe, preotul Liviu Burlacu. Înființat încă din anul 2011, de serviciile centrului au beneficiat peste 3.000 de persoane (dependenți și co-dependenți), fiind singurul centru care folosește un program holistic și o abordare multidimensională (bio-psiho-socio-spirituală) în tratamentul dependențelor. Echipa centrului este alcătuită din specialiști formați și cu experiență în consilierea persoanelor dependente de alcool, droguri, joc de noroc, precum și oferirea de suport pentru membrii familiilor acestora; este un centru ambulatoriu în care persoanele au posibilitatea de a rămâne în terapie pe toată durata zilei, beneficiind de informare, evaluare și orientare, prin intermediul grupurilor de suport, grupurilor terapeutice, dar și a consilierilor individuale.

A doua vizită s-a efectuat la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău. Aici, gazdă  a fost șeful centrului, domnul Radu Naforniță, care i-a informat cu privire la misiunea agenției și serviciile oferite de către aceasta. Astfel, misiunea agenţiei este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi al asistenţei integrate a consumatorilor, aplicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu. În ceea ce privește serviciile oferite, acestea se referă la activități de asistenţă socială, reducerea riscurilor asociate consumului, cursuri de formare a specialiştilor, cursuri de formare pentru beneficiari și prevenirea consumului.

Vizita de studii de la Bacău s-a încheiat la ultima locație care a fost Centrul pentru Sănătate Oxigen. Doamna manager, Monica Albu,  ne-a explicat faptul că acest centru este constituit într-o clinică privată, de tip rezidențial, mixtă, care îşi propune recuperarea şi reintegrarea socială a persoanelor dependente de alcool/ droguri/ jocuri de noroc, depresive și anxioase, scopul centrului fiind acela de a oferi ajutor specializat dintr-o perspectivă personalizată, având ca model programul terapeutic de tip Minnesota. Modelul Minnesota sau modelul celor 12 pași este originar din Statele Unite ale Americii, unde este aplicat încă din 1935 și este singurul program adictiv decontat de casele de asigurări de sănătate din SUA, iar Centrul pentru Sănătate Oxigen Bacău este prima organizație din România în care se aplică acest model. În cadrul vizitei a fost prezentat programul de tratament pe care îl au rezidenții și viața acestora în cadrul acestei comunități, unul dintre cei mai importanți factori de succes ai tratamentului fiind reprezentat de scoaterea beneficiarilor din mediul lor și introducerea unei noi rutine. Totodată, doamna manager a prezentat și facilitățile de care dispune centrul și care sunt folosite în tratamentul rezidenților, printre acestea numărându-se o sală de fitness complet utilată și un centru de fizioterapie în care kinetoterapeuții centrului pot realiza pentru beneficiari programe de criosaună, terapie cu laser și ultrasunet, electroterapie, magnetodiaflux, drenaj limfatic, saună finlandeză și cu infraroșu.

Aceasta activitate s-a desfășurat în cadrul activităților derulate prin intermediul proiectului ASCED – Angajare sustenabilă și competitivitate pentru studenții din domeniul economic şi drept, de la specializarea drept implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial Capital Uman 2014 – 2020, număr contract POCU/626/6/13/130352. Evenimentul a fost organizat în cadrul Centrului Integrat pentru Parteneriate Inovative în Ocupare (CIPIO), al cărui scop este de a identifica si utiliza metodele inovative de implicare activă a universităților, dar și a angajatorilor relevanți pentru specializarile vizate în dezvoltarea, completarea și îmbunătățirea componentei practice a ofertelor curriculare.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea șanselor de găsi un loc de muncă pentru un număr de 211 studenți, din cadrul facultătilor de Drept, Economie și Științe Politice din regiunea Nord-Est, prin stagii de practică și consultanță specifică pentru carieră.