Astăzi, 21 octombrie 2020, a avut loc conferința online de deschidere a proiectului ASCED – Angajare sustenabilă și competitivitate pentru studenții din domeniul Economic și Drept, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial Capital Uman 2014 – 2020, nr. contract POCU/626/6/13/130352.
Roxana Ateșoae, managerul proiectului, a realizat prezentarea proiectului și a subliniat pe aspectul inovativ pe care acest proiect îl propune. „Cu emoții inaugurăm, astăzi, proiectul – ASCED. Este un proiect pe care l-am gândit pentru studenții facultaților de drept, economie și științele politice și prin intermediul căruia ne propunem să creștem șansele de ocupare a locurilor de muncă pentru 211 studenți. În cadrul proiectului vom crea un centru inovativ, în cadrul căruia studenții și angajatorii se vor putea intalni pentru activități practice, respectiv webinare, seminarii cu cadrele didactice și partenerii de practică. Prin intermediul Centrului Integrat pentru Parteneriate Inovative în Ocupare (CIPIO) se vor organiza vizite de studiu la nivel regional, dar și in regiunea București Ilfov, la angajatori și parteneri instituționali ai beneficiarului și ai partenerului Fundația Alături de Voi România (ADV)”.
În cadrul proiectului ASCED, beneficiarul, Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, a încheiat un parteneriat Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, rectorul universității, a fost prezent la conferința online de deschidere și a menționat dificultățile care pot fi întâlnite în gestionarea grupului țintă. „Este un element dificil faptul că aveți un grup țintă format din studenți netradiționali pentru că sunt la o anumită vârsta, au familii și sunt mai greu de integrat. Vă felicit pentru că, de regulă, acești studenți netradiționali sunt lăsați în afara programului. Este o posibilitate de reinserție pentru cei care, după ce termină facultatea sau încă din perioada studiilor, au șansa să isi găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale. Proiectul reprezintă un beneficiu și mă bucur că studenții noștri, de la UPA, pot accesa aceste programate finanțate din fonduri europene”.
Angela Achiței, președintele Fundației Alături de Voi România, partenerul proiectului ASCED, a precizat că acest proiect se pliază perfect pe serviciile oferite în cadrul organizației. „Mă bucur că acest proiect se alătură unor pachete de servicii pe care ADV le-a dezvoltat, în special, pentru tineri. Este o provocare să scoți studentul din zona din confort și să îl duci pe piața muncii. Noi sperăm ca experiența noastră, de mediere, consiliere și plasare pe piața muncii, ne va ajuta să atingem indicatori prevăzuți la finalul acestui proiect. Vom testa ce așteptări au studenții pentru că, la momentul scrierii proiectului aveam un feedback, dar este și mai important să vedem care sunt acum temele de interes pentru ei. Vom merge foarte mult și pe digitalizare și dezvoltare personală”.
Ancuța Daniela Tompea, coordonatorul CIPIO, a detalizat activitatea care se va desfășura în cadrul Centrului Integrat pentru Parteneriate Inovative în Ocupare (CIPIO). „Activitatea CIPIO este foarte importantă și reprezintă un instrument de inovare socială. Ne-am gândit să fie un model inovativ de tranziție spre piață muncii, un centru dotat cu 12 laptopuri, în cadrul căruia studenții și angajatorii vor putea activități practice”.
Rezultatele prevăzute a fi atinse la finalul proiectului sunt:
- Centrul Integrat pentru Parteneriate Inovative în Ocupare, CIPIO funcţional
- 6 rapoarte de îmbunătăţire a curriculei (câte două pentru fiecare specializare)
- 60 studenti participanţi la vizite de studiu în regiunea Bucuresţi-Ilfov
- 120 studenti participanţi la vizite de studiu in regiunea Nord-Est
- 120 de studenți care vor beneficia de informare privind orientarea în cariera în cadrul a 4 seminarii
- 16 webinare derulate pe diferite teme de interes pentru dezvoltarea în cariera a studenţilor/ min. 200 studenţi
- 10 parteneriate încheiate, din care 8 parteneriate noi
- 211 de studenţi care au beneficiat cel puţin de o sesiune individuală de consiliere
- 120 studenţi participanţi la vizite de studiu în regiunea Nord-Est
- Cel puţin 50 de consilieri de grup derulate
- Cel puţin 10 de persoane testate cu CASPER / CASS ++,
- inclusiv cu dizabilităţi
- 211 de studenti din domeniile Drept, Economie, Ştiinţe Politice, nivel licenţă şi master
- 3 ghiduri de practică: Drept, Economie, Ştiinţe Politice
- 2 stagii de practică realizate în Italia, 32 de studenţi
- minim 83 studenţi din grupul ţintă (39,3%) îşi vor găsi un loc de muncă dupa finalizarea studiilor
- 83 de studenţi premiaţi
Detalii tehnice:
Perioada de implementare a proiectului: de la 24/09/2020 până la 23/09/2022.
Proiectul cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și are o valoare totală de 4 749 066,06 lei.
Informații suplimentare legate de proiect:
Manager proiect: Roxana Ateșoae
Tel: 0758 028 613
www.asced.centruldezvoltaresociala.ro